Puisi buat Adam

10:14 AM

~Assalamualaikum~
Sentiasa Mendoakan Kalian Dari Kejauhan

Adam. Andai engkau masih remaja, jadilah anak yg soleh buat ibu bapamu serta saudara2mu & jugak jiran tetanggamu. Andai engkau sudah beristeri, jadilah suami yang meringankan beban isteri mu. Andai engkau sudah menjadi bapa, didiklah isteri dan anakmu sehingga dia tidak gentar menjalani kehidupan mengikut agama Allah.

Adam, Andai engkau belum berkahwin, hormatilah wanita-wanita yg engkau kenali, Ingatlah engkau jugak dilahirkan oleh insan wanita. Ingatlah Adam bahawa lelaki yang baik adalah pelindung kaum wanita, Jangan dimulakan sebuah pertemuan dengan perempuan yang bukan muhrim, Kerana dikhuatiri bila dari mata jatuh kehati, Maka lahirnya senyuman serta tercetusnya salam, Dan sekali gus di susuli dengan pertemuan, Takut lahirnya nafsu kejahatan yang menguasai diri.

Adam, Lelaki yang baik tidak melihat paras rupa, Lelaki yang soleh tidak memilih wanita melalui keseksiannya, Lelaki yang baik bersedia membimbing sesiapa sahaja atas agama-NYA. Lelaki yang baik juga tidak menginginkan pertemuan dengan wanita yang bukan muhrimnya kerana dia takut memberi kesempatan kepada syaitan untuk menggodanya. Kerana dia tahu matlamat dalam kehidupan adalah mengukuh ikatan tali persaudaraan.

Oleh itu Adam, Jagalah pandanganmu, peliharalah akhlakmu, kuatkan pendirianmu, Malulah kamu jika bergelar lelaki tapi berakhlak sebaliknya Cintailah Allah dikala susah dan senang Kerana kau akan memperolehi cinta daripada insan yang juga menyintai Allah. Cintailah kedua ibu bapamu kerana kau akan memperolehi keredhaan Allah. Cintailah keluargamu kerana kau tak akan jumpa cinta yang bahagia selain dari cinta keluarga. Cintailah sesama manusia kerana itu adalah jalan agama-NYA Janganlah menjadi lelaki yg dilahirkan wanita yg tangannya mengoncang dunia menjadi lelaki mengoncang iman wanita.

You Might Also Like

0 comments