Hikmah mencegah marah

12:23 PM

~Assalamualaikum~ 
Sentiasa mendoakan kalian dari kejauhan

buruk muka kalau marahkan :)


Menurut sebuah cerita sejarah, bahawa ada seorang khadam yang membawa hidangan makanan kepada tuannya. dengan tidak sengaja, hidangan itu jatuh atas hamparan yang telah disediakan bersama hidangan itu.

Maka marahlah tuannya, tetapi khadam itu berkata kepadanya; "cubalah ingat firman Allah s.wt" Tuannya bertanya: "apakah firman Allah itu?"

Jawabnya; "dan orang-orang yang mencegah kemarahannya."

Mendengar ini tuannya berkata; "aku cegah kemarahan ku."

Kemudian khadam itu berkata lagi; "dan orang-orang yang memaafkan daripada  kesalahan manusia."

Tuannya berkata pula;"aku maafkan engkau."

Lalu dia berkata lagi;"dan Allah menyukai orang-orang yang berbuat kebaikan."

Akhirnya tuan itu berkata;"engkau sekarang merdeka dan untuk engkau seribu dinar sebagai ihsanku kepada engkau."11 Tips Menghindari Marah

IMAM Syafie ada menegaskan: “Marah adalah satu di antara panah syaitan yang mengandungi racun. Oleh itu hindarilah ia agar kamu dapat menewaskan syaitan dan bala tenteranya.”.

Apabila marah dituruti, ia akan membakar kebaikan seperti api membakar kayu dan tiada yang tertinggal kecuali debu. Bagi menghilangkan perasaan marah ada beberapa panduan yang boleh diikuti, iaitu:

1. Perlu berasa malu dengan Allah atas segala tindakan kita. Allah memerhatikan segala tindakan dan sikap biadab kita.

2. Apabila datang perasaan hendak marah, ingatlah kita ini hanya manusia yang hina.

3. Banyakkan berdiam diri dan berdoa kepada Allah supaya Allah selamatkan kita daripada sifat marah.

4. Hendaklah ingat kesan daripada sifat marah. Ia mungkin membawa kepada permusuhan dan balas dendam daripada orang yang kita marahi.

5. Cuba bayangkan betapa buruknya rupa kita ketika marah. Ia lebih buruk daripada perlakuan seekor haiwan apabila kita dalam keadaan marah.

6. Apabila datang perasaan marah, banyakkan membaca istighfar kerana marah itu datang daripada syaitan.

7. Apabila marah sedang memuncak, ambillah wuduk kerana ia dapat menenangkan api kemarahan yang sedang membara.

8. Jika marah tidak dapat hilang dengan melakukan perkara seperti di atas, hendaklah tidur. Ini kerana ia dapat meredakan perasaan marah apabila bangkit dari tidur nanti.

9. Tauhid kita perlu tepat. Setiap sesuatu itu datang daripada Allah dan akan kembali kepada Allah. Kenapa kita perlu marah?

10. Apabila kita bersalah, kita tidak suka orang memarahi kita. Begitu juga dengan orang lain yang melakukan kesilapan, tidak suka dimarahi, sebalik ditegur secara baik.

11. Satu cara lagi, apabila marah datang, sedangkan kita berdiri, duduklah. Apabila duduk, bersandarlah. Insya-Allah marah akan mula reda.


You Might Also Like

0 comments