Bila Akhwat jatuh cinta

10:26 AM

~Assalamualaikum~
Sentiasa Mendoakan Kalian Dari Kejauhan

Aku Jatuh Cinta =)

Assalamualaikum, Akhwat Jatuh Cinta? Tak ada yang aneh, mereka juga adalah manusia. Bukankah cinta adalah fitrah manusia? Tak pantaskah akhwat jatuh cinta? Mereka juga punya hati dan rasa. Tapi tahukah kalian betapa berbezanya mereka saat cinta seorang lelaki menyapa hatinya? Tak ada senyum bahagia, tak ada rona malu di wajah, tak ada buncah suka di dada.

Namun sebaliknya. Ketika Akhwat Jatuh Cinta. Yang mereka rasakan adalah penyesalan. yang amat sangat, atas sebuah hijab yang tersingkap. Ketika lelaki yang tak halal baginya, bergelayut dalam alam fikirannya, yang mereka rasakan adalah ketakutan yang begitu besar akan cinta yang tak suci lagi. Ketika rasa rindu mulai merekah di hatinya, yang mereka rasakan adalah kesedihan yang tak terperih akan sebuah rasa yang tak semestinya.

Tak ada senyum bahagia, tak ada rona malu. Yang ada adalah malam-malam yang dipenuhi air mata penyesalan atas cinta-Nya yang ternodai. Yang ada adalah kegelisahan, kerana rasa yang salah arah. Yang ada adalah penderitaan akan hati yang mulai sakit.

Ketika Akhwat Jatuh Cinta. Bukan harapan untuk bertemu yang mereka nantikan, tapi yang ada adalah rasa ingin menghindar dan menjauh dari orang tersebut. Tak ada kata-kata cinta dan rayuan. Yang ada adalah kekhuatiran yang amat sangat, akan hati yang mulai merindukan lelaki yang belum halal atau bahkan tak akan pernah halal baginya. 

Ketika mereka jatuh cinta, maka perhatikanlah, kegelisahan dihatinya yang tak mampu lagi memberikan ketenangan di wajahnya yang dulu teduh. Mereka akan terus berusaha mematikan rasa itu bagaimanapun caranya. Bahkan kendati dia harus menghilang, maka itu pun akan mereka lakukan. Alangkah kasihannya jika akhwat jatuh cinta. Kerana yang ada adalah penderitaan.

Tapi ukhti, Bersabarlah. Jadikan ini ujian dari Rabbmu. Matikan rasa itu secepatnya. Pasang tembok pembatas antara kau dan dia. Pasang duri dalam hatimu, agar rasa itu tak tumbuh bersemai. Cuci dengan air mata penyesalan akan hijab yang sempat tersingkap. Putar balik kemudi hatimu, agar rasa itu tetap terarah hanya padaNya. Pupuskan rasa rindu padanya dan kembalikan dalam hatimu rasa rindu akan cinta Rabbmu.

Ukhti, Jangan khuatir kau akan kehilangan cintanya Kerana bila memang kalian ditakdirkan bersama, maka tak akan ada yang dapat mencegah kalian bersatu. Tapi ketahuilah, bagaimana pun usaha kalian untuk bersatu, jika Allah tak menghendakinya, maka tak akan pernah kalian bersatu.

Ukhti, Bersabarlah, Biarkan Allah yang mengaturnya. Maka yakinlah. Semuanya akan baik-baik saja. Semua Akan Indah Pada Waktunya. By: Ummu Sa’ad ‘Aztriana’

Buat ukhti fillah, doa manis ini pedoman kalian;

Ya Allah, Kurniakanlah kami pasangan yang soleh, Yang menjaga dirinya, Yang menjaga hatinya hanya untuk yang halal baginya, Yang sentiasa memperbaiki dirinya. Yang sentiasa berusaha mengikuti sunnah Rasulullah. Yang baik akhlaknya. Yang menerima kami apa adanya. Yang akan membawa kami menuju Jannah Mu Ya Rabb.

Kabulkan ya Allah Kerana hati kami teramat lemah.

Ya Allah, Kami mohon ampun atas dosa selama ini, Dosa-dosa kami. Andai tak menjalankan perintahMu. Andai tak pedulikan NamaMu. Andai tenggelam melupakan diriMu.

Ya Allah, Sempatkanlah kami untuk bertaubat, Untuk hidup di jalanMu. Untuk penuhi kewajipanku Sebelum tutup usia ini. Sebelum kami kembali kepadaMu. Amin ya rabb.

Nota hati: Sahabat, jika benar engkau cintakan dia, maka ada dua pilihan buat dirimu. Samada mengikat hubungan antara engkau dan dia dengan suatu ikatan yang sah, ataupun tinggalkan dia. Aku tahu, sangat sakit dan pedih untuk meninggalkan orang yang dicintai, tetapi teman, jika engkau benar-benar mencintai si dia, justeru pilihlah antara dua pilihan itu, kerana aku pasti engkau tidak mahu menjadi penyebab kekasihmu dijilat jahannam kelak. Aku tahu bukan senang,tetapi berusahalah! Dan aku akan senantiasa menyokong dan mendoakanmu sahabat.

You Might Also Like

2 comments

 1. Allahuakbar..sungguh indah kata2 ini.

  jika aku jatuh cinta ,cintakanlah aku pada
  seseorang yang melabuhkan cintanya hanya pada Mu
  ,agar bertambah kekuatanku untuk menyintai Mu .
  ya Muhaimin……
  jika aku jatuh hati, izinkanlah aku
  menyentuh hati seseorang, yang hatinya tertaut
  padaMu…. agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta
  nafsu ….

  ReplyDelete
 2. @MuslimahAlhamdulillah ya ukht :)

  terima kasih sudi singgah dan komen diblog ini :) dan syukran untuk doa itu:)

  ReplyDelete