Mawar merah

1:40 PM

~Assalamualaikum~
Sentiasa mendoakan kalian dari kejauhan

Dipetik dari majalah an-nasihah kmpp 2002

Gadisku,
Sesungguhnya kejadianmu terlalu unik, tercipta dari tulang rusuk Adam yang bengkok menghiasi taman-taman indah lantas menjadi perhatian sang kumbang. Kau umpama sekuntum bunga, harum aromamu bias menarik sang kumbang untuk mendekatimu. Namun, tidak semua bunga senang didekati sang kumbang lantaran duri yg memagari diri, umpama mawar merah, dari jauh sudah terhidu keharumannya. Penahan warnanya yang terserlah indah mengundang kekaguman kepada sang kumbang berfikir beberapa kali untuk mendekatinya. 

Gadisku, 
Aku suka sekiranya kau seperti mawar aspirasi setiap mujahadah. Bentengilah kubu dirimu dengan perasaan malu yang bertunjangkan keimanan dan keindahan takwa kepada Allah,  hiasilah wajahmu dengan titisan wuduk. Ingatlah ciri-ciri seorang wanita solehah ialah dia tidak melihat lelaki dan lelaki tidak melihat kepadanya. Sesuatu yg tertutup itu lebih berharga jika dibandingkan dengan sesuatu yang terdedah, umpama sebutir permata yg didedahkan untuk perhatian umum dengan suatu permata yang diletakkan dalam bekas tertutup. Sudah pasti keinginan naluri lebih kuat untuk melihat sesuatu yang tersembunyi, melebihi sesuatu yang terdedah. Wanita solehah yang patuh dan taat kepada Al-Khaliq dalam melayari liku-liku kehidupannya adalah harapan setiap insan yang bernama Adam. Namun segalanya memerlukan pengorbanan dan mujahadah yang tinggi kerana bertentangan dengan nafsu serakah yang bersarang dalam dirimu. Lebih-lebih lagi dengan title gadis yang engkau miliki, sudah pasti darah mudamu mencabar rasa keimanan yang ada. Namun ingatlah gadisku, sesiapa yang inginkan kebaikan, maka Allah akan memudahkan jalan-jalan baginya ke arah itu. Yang penting gadis ku engkau miliki azam, usaha, dan istiqamah. 


Gadisku, 
Akuilah dirimu menjadi fitnah kepada kebanyakan lelaki. Seandainya pakaian malumu kau tanggalkan dari tubuhmu, maka sudah tidak ada perisai yang dapat membetengimu. Sesungguhnya Nabi ada mengatakan bahaya dirimu "tidak ada suatu fitnah yang lebih besar, yang lebih bermaharajalela selepas wafatku terhadap kaum lelaki selain fitnah yang berpunca dari kaum wanita. "Oleh itu gadisku, setiap langkah dan tindakanmu hendaklah berpaksikan al-Quran dan As-Sunah. Jangan biarkan sekali sesiapa mengeksploitasikan dirimu untuk kepentingan tertentu. Seseungguhnya Allah Taala telah mengangkat martabatmu setaraf kaum Adam. Kau harapan ummah dalam melahirkan para mujahid dan mujahidah yang bakal menggoncang dunia dengan sentuhan lembut tanganmu. 

Gadisku, 
Dalam hidupmu engkau ingin menyayangi dan disayangi. Itulah fitrah semulajadi setiap insan, namun ramai antara kaummu yang tewas kerana cinta, bercinta tidak salah, tetapi memuja cinta itu salah. Ini adalah kerana, cinta manusia sanggup menjual agama dan kerana cinta maruah tergadai. Gejala murtad serta keruntuhan moral muda-mudi sebahagian besarnya kerana cinta. Benarlah sabda Rasulullah SAW membawa maksud, "Sesungguhnya cinta itu buta "Cinta itu mampu membutakan mata dan hatimu dalam membezakan perkara yang hak dan batil, jika engkau meletakkan cinta itu atas dasar nafsu semata-mata dan bukan kerana Allah SWT. Sebelum engkau mendekati cinta, cintailah dirimu terlebih dahulu. Cintailah dirimu yang unik itu dengan mengkaji hakikat kejadianmu yang begitu simbolik. Asal kejadian dari setitis air yang tidak berharga, lalu mengalami proses pembentukan yang sempurna hasil rencana ALLAH. Semoga perasaan sebegitu dapat melahirkan rasa keagungan dan kehebatan terhadap ALLAH dan dengan itu, akan timbul cinta dan kasihmu terhadap penciptamu.

Gadisku, 
Menyintai Allah dan Rasul melebihi cinta terhadap makhluk adalah cinta yang hakiki dan abadi. Seindah hiasan adalah wanita solehah.


Dari Abdullah bin Amr bahawa rasulullah SAW bersabda: ''Dunia itu ialah harta benda,sebaik-baik harta benda adalah wanita solehah''.(Riwayat Muslim) 
Indahnya Wanita Solehah, Mampukah diri?

You Might Also Like

6 comments

 1. Best! peringatan bersama.. hmm tertanya juga,mampukah diri ini? :')

  ReplyDelete
 2. indahnya wanita solehah... mampukan diri ini menjadikan nya seorang isteri? hehehhee

  ReplyDelete
 3. @Adie shahrul=Terima kasih sudi singgah dan komen dikotak kecil ini :) semoga bermanfaat untuk anda.

  ReplyDelete
 4. @qila~Alhamdulillah, terima kasih cik Qila sudi singgah dan komen dikotak kecil ini :)

  InsyaAllah, azam;usaha;tawakal dan doa mampu kita lakukan :)seperti yg dinyatakan,segalanya memerlukan pengorbanan dan mujahadah yg tinggi.

  InsyaAllah,yakin dan berusaha serta sabar menempuhnya :)

  ReplyDelete
 5. @shahjiehanAlhamdulillah,terima kasih sudi singgah dan komen dikotak kecil ini :)

  InsyaAllah,solehkan dirimu nescaya akan datang wanita solehah untukmu kerana calon yang solehah itu telah ALLAH janjikan di dalam firman-Nya bahawa pasangannya juga adalah calon soleh..kan? :)

  ReplyDelete