perkara yang pelajar IPT lakukan untuk terus hidup 2016

12:02 AM

~Assalamualaikum~ 
Sentiasa mendoakan kalian dari kejauhan

Teringat zaman universiti, kata orang zaman universiti lah korang mula kenal dunia. yakah? iyalah kot sebab waktu itulah korang berdikari tanpa mak bapa. mula kenal mana lawan dan mana kawan. paling femes waktu di universiti, korang banyak berjimat kononya dan pada waktu yang sama banyak keluar duit. pinjaman atau biasiswa macam biskut sekejap jak habis. Zaman pekerjaan lagi ler..

Imbas kembali waktu nak pilih univerisiti dulu, cakap dengan parents nak pergi U Semenanjung, UPSI, sebab kononnya nak merantau keluar dari Sabah haha! tapi mungkin doa bapa saya kuat, saya dapat UMS, Sabah juga alahai tak lari ke mana saya ni haha. Lagipun bapa waktu itu macam tak bersetuju jak pilih jauh, kalau boleh semua di Sabah hoho risau mungkin anak perempuannya ni jauh belajar dan mungkin juga fikir soal kewangan. Tapi apabila terfikir dan renung balik, Allah itu maha Mengetahui, walaupun kira tak jauh dari rumah..mak aiii..banyak dugaannya, terutama soal kewangan. Orang kata mana-mana pun kita boleh berjaya tak kira jauh ataupun dekat. Alhamdulillah, waktu itu masih mempunyai ibu bapa, kakak, abang dan sahabat baik yang banyak bantu, tanpa mereka siapalah saya. T_T

Tapi bila orang kata ini --> adalah perkara yang pelajar IPT lakukan untuk terus hidup mengikut ekonomi 2016 <--- macam tak percaya pula hihi. lagipun, saya tengok mahasiswa/i sekarang ni canggih! faham-faham ler..Apa-apa pun study perlu di utamakan dan buatlah kerja amal sebanyak mungkin. Jangan menyesal dikemudian hari. Banggakan mak dan bapa. rugi kalau tak buat baik-baik. macam saya kecewa tak berlagu haha! lagipun, lepas tu zaman pekerjaan korang bakal muncul itupun kalau terus dapat huhu. macam kami ini, #ASALKANPOSTING. tak minta lebih >-<

Note : Bersyukurlah sekiranya masih mempunyai ibu bapa dan keluarga yang sentiasa menyokong. Jangan hampakan mereka!


You Might Also Like

10 comments

  1. ada mahasiswa sanggup mengorbankan edu loan untuk beli expensive gadget and look stylish walhal family background biasa-biasa saja. kesian la kat mak ayah banting tulang nak dapatkan wang tapi anak berjimba sakan =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya tak dinafikan memang ada golongan mahasiswa begitu huhuhu sepatutnya mahasiswa/i skrg dah boleh tahu apa itu kemahuan dan apa itu keperluan..

      Delete
  2. Masa belajar if boleh jgn la mintak mak ayah kita. Latih diri utk jimat cermat... Insyaallah cukup if pandai manage loan masa belajar. Jgn shopping sakan sudah la.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekiranya boleh, yep lebih baik jgn minta dgn parents. kalau terdesak barulah. tp jgn pula sampai menyeksa diri huhuhu

      Delete
  3. masa saya study dulu, duit yg parents bg semata2 untuk makan sahaja.. pandai2 la bahagi even nak berjimba.. pernah sekali buat part time.. seronok berdikari sehingga la sekarang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah..part makan tu penting juga hihi..part time job tu bagus juga tp kena bijak manage masa dgn study :)

      Delete
  4. x smua student yg bazirkan ptptn dorg, ada segelintir ja.. mcm sy pun t'paksa hbiskan ptptn tuk beli laptop sbb tu keperluan juga, hp pun skrg 1 keperluan, segala assignment, maklumat dorg hantar guna watsapp.. apapun niat kita belajar yg penting supaya x t'sasar :)

    thanks kak jiha for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya dik kalau di fikirkan balik mmg 1 keperluan jg tu...tp akak ada kwn yg hp dia mac zmn nokia hitam putih but still dpt 1st class, malu akak dgn dia hihihi apa2 pun niat mesti baik..:)

      Delete
  5. pelajar sekarang tak sama macam pelajar dulu...sekarang ni nampaknya memang memerlukan sangat laptop dan smartphone...tapi benda tak perlu macam KERETA, belanja awek (belum tentu awek jadi isterikan?) kat STARBUCK tu memang akan menempah mautlah

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep zaman canggih skrg ni, hanya di hujung jari anda, part belanja awek pakwe tu yg sy geram skit huhu kalau org kaya nda apa juga tp kalau "biar papa asal bergaya" tu yg bikin sakit hati org gitu tu huhu

      Delete